SmallClaims_MainPic תביעות קטנות
SmallClaims_MainPic תביעות קטנות
פנייה לייעוץ אישי



    מתי ואיך להגיש תביעה בגין הודעות ספאם? (מדריך משפטי)

    בשנים האחרונות הלכה והתפשטה ביתר שאת תופעת משלוח הודעות הספאם, או בעברית פשוטה "דואר זבל"- כאשר במקרה זה שם המונח מעיד בדיוק על משמעותו, היינו, הצפת נמענים בכל אמצעי תקשורת שניתן בפרסומות או תכנים ממש "מכל הבא ליד".

    המחוקק היה ער למצוקה זו שפגעה למעשה בכלל הציבור והוסיף סעיף בחוק התקשורת ("חוק הספאם") לפיו ובהתקיים תנאים מסוימים, ניתן יהיה להגיש תביעה כנגד אותם מפרסמים בערכאות שונות וברוב המקרים, לתבוע מהם פיצוי אף ללא הוכחת נזק (!).

    תוכן עניינים

    מהן הודעות "ספאם" (SPAM)- או למעשה "דואר זבל"?

    כל משלוח של פרסומת, תוכן שיווקי, הזמנה להגיב, הזמנה להשתתף, סקרים ועוד, שנשלחים באמצעות הודעת SMS רגילה או ב"ווטס אפ", פקסימיליה, דואר אלקטרוני ואף באמצעות שיחה טלפונית (לעיתים באמצעות מערכת חיוג אוטומטי)- מהווה הודעת ספאם.

      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

      הודעות ופרסומים אלו נשלחות ללא כל הסכמה או אישור, מטרידות ופוגעות בפרטיות אנשים מידי יום ומידי שעה ואף מסכנים את מקבלי ההודעות (בייחוד בימים של חדירות למחשבים כדבר שבשגרה) בכניסה למידע אישי שלהם.

      האם ניתן לתבוע בגין קבלת כל הודעה כזו?

      ניתן להגיש תביעה במקרים הבאים:

      1. אדם שקיבל הודעת/ שיחת פרסומת מבלי שהסכים לכך מראש. חשוב לשים לב שלעיתים כאשר רוכשים או מתעניינים במוצר מסוים מאשרים בלי ששמים לב משלוח הודעות כאלה- ואז לא קיימת עילת תביעה.
      2. אדם שקיבל הודעת/ שיחת פרסומת ושלח בחוזר הודעה למפרסם בדרישה לחדול מהפרסומים והמפרסם בכל זאת המשיך לשלוח.
      3. כאשר בגוף אותה הודעת לא קיימת כלל האופציה לפנות למפרסם ולבקש לחדול ממשלוח הפרסומות.

      כיצד תובעים בפועל וכמה פיצוי מקבלים?

      פיצוי בגין כל הודעת ספאם / פרסום עומד על הסכום של 1,000 ₪ ללא הוכחת נזק. גם אם למשל קיבלנו 3 הודעות מאותו מפרסם ו-3 פעמים התעלם מבקשה לחדול- ניתן לתבוע 3,000 ₪ בגין שלושת הפרסומים.

      התביעה מוגשת בהתאם לסכום התביעה, כך שאם מדובר בסכום עד 36,400 ₪, ניתן בבית משפט לתביעות קטנות ואם מדובר בסכום העולה על 2.5 מיליון ₪- התביעה תוגש למחוזי (במקרים של תובענות ייצוגיות המוגשות כנגד גופים גדולים השולחים אלפי הודעות ספאם מידי יום).

      חשוב לציין, כי עבירה על חוק הספאם, מהווה אף עבירה פלילית, בגינה יוכל לקבל נפגע להגיש תלונה במשטרה ולקבל סכום פיצוי של עד 202,000 ₪.

      לא מספיק ששלחו הודעות ספאם – התובע צריך להראות כי ביקש להפסיק

      על מנת להוכיח תביעת ספאם, על התובע להראות ולהציג לבית המשפט ראיות כי ביקש מהמפרסם או מאותו הגוף, כי יחדל לשלוח את ההודעות ולמרות זאת, המפרסם המשיך ושלח – ניתן לעשות זאת באמצעות הצגת צילום מסך של שליחת בקשת התובע למפרסם.

      לא על כל הודעת ספאם מטרידה נוכל לתבוע

      ישנם פרסומים או הודעות שהמחוקק החריג מחוק הספאם ובין היתר:

      1. תעמולת בחירות.
      2. בקשות לתרומות.
      3. פניות לאדם שרכש מוצר או הביע התעניינות לגביו בעבר.

      למרות האופציה לתבוע מפרסמים שונים בגין הטרדות היומיומיות הבלתי פוסקות כמפורט לעיל, טרם ניתן להגיד כי הנושא נמצא בשליטה, כי עדיין הקלות הבלתי נסבלת של כל מפרסם לחדור לפרטיות האזרח הקטן מידי יום ומידי שעה, גדולה מיכולת האזרחים להתמודד עם התופעה.

      ניתן לראות בבירור כי אמנם החוק אוסר בבירור על משלוח הודעת ספאם הנופלות לגדרי האסור, אך המפרסמים והגופים השונים ממשיכים להתעלם ולעשות ככל העולה על רוחן בבחינת "שיטת מצליח" של ממש.

      *התוכן בעמודי אתר SmallClaims אינו תחליף לייעוץ משפטי פרטני, אין בו כדי המלצה או חוות דעת משפטית ועל כן יובהר כי העושה שימוש בתוכן, עושה כן על דעת עצמו ובאחריותו.

      לייעוץ מקצועי ראשוני ללא התחייבות 077-9974772
      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

        מידע חשוב נוסף