נוטריונים בארץ ובעולם – פתיחה
מאמר זה יסקור את מקצוע הנוטריון בארץ ובעולם תוך השוואה בין הדמיון והשוני של מאפיינים שונים.
כאשר תיעשה ההשוואה לעולם, מאמר זה יסקור בעיקר את הארצות המערביות. זאת מכיוון שהמערכת המשפטית והמדינית שלנו דומה יותר למערכת המשפטית שלהן, ויהיה קשה יותר להשוות את המערכת שלנו למערכת של ארצות שאינן מערביות.
כפי שנראה, יש מאפיינים עקרוניים דומים לעבודת נוטריון בארץ ובעולם, אך ישנם פרטים מסוימים ששונים ממדינה למדינה.
נוטריונים בארץ ובעולם – מהו השם של הנוטריונים?
בישראל, השם של נוטריון, הוא כמובן נוטריון. ברבים, השם הוא נוטריונים.
בארצות המשפט המקובל, המדברות אנגלית – קנדה, אוסטרליה, רוב מדינות ארה"ב, ומדינות מסוימות נוספות – השם של נוטריון הוא notary public, וברבים notaries public (בתרגום מילולי – נוטריון ציבורי). לכן אם אתם צריכים לחפש נוטריון בארצות אלו, השתמשו בשם זה.
בארצות המשפט הרומאני – אזרחי, כלומר, ברוב ארצות אירופה, המונח המקובל הוא civil law notary (בתרגום מילולי – נוטריון משפט אזרחי).
נוטריונים בארץ ובעולם – מהי הכשרתם?
בישראל, הכשרה של נוטריון היא משפטית. לפני שמישהו הופך לנוטריון, הוא צריך ללמוד משפטים באוניברסיטה, לעשות התמחות, ולעבוד בתור עורך דין במשך 10 שנים. לאחר מכן, הוא צריך להגיש בקשה לוועדת הרישיונות שבמשרד המשפטים.
ברוב ארצות אירופה מישהו יכול להיות נוטריון עם הכשרה משפטית, אך אינו חייב לעבור הכשרה בתחומי הליטיגציה (הדיון בבתי המשפט). עם זאת, לרוב לנוטריון יהיה תואר במשפט נוטריוני, בנוסף על התואר המשפטי.
בארה"ב כדי שמישהו יהפוך לנוטריון, הוא צריך רק לעבור קורס קצר. יש מדינות בארה"ב שדורשות לעבור מבחן בשביל הסמכה כנוטריון.
אחרות דורשות רק שהוא יהיה מעל גיל 18 ושיהיה אזרח של המדינה.
כמובן שכל עוד אין לנוטריון הכשרה משפטית, אסור לו לעשות פעולות משפטיות כמו לתת עצה משפטית ולערוך מסמכים משפטיים.
מכיוון שהתפקיד הנוטריוני כרוך במידה רבה בשירותים המשפטיים הללו, עדיף שנוטריון יהיה גם עורך דין (אך אין חובה). בחלק מהמדינות הדוברות אנגלית, כדי להיות נוטריון, צריך תחילה לעבור קורס מיוחד. כמו כן, יש לעשות התמחות במשך שנתיים אצל נוטריון.
נוטריונים בארץ ובעולם – איך הם מתאגדים?
בישראל, איך לנוטריונים אגודה נפרדת. אלא, הם חלק מלשכת עורכי הדין. ברוב ארצות העולם, לנוטריונים יש אגודות משלהם.
נוטריונים בארץ ובעולם – מה התפקידים שהם רשאים למלא?
בישראל, לנוטריון יש תפקידים נרחבים. נוטריון יכול לאשר חתימות, לתת אישורים מתחום המשפט העסקי, לעסוק בתרגומים, ועוד.
ברוב ארצות אירופה, נוטריונים יכולים למלא תפקידים במשפט הפרטי בלבד. כלומר, הם לא יכולים לעסוק ביחסים בין מדינות. ברוב המדינות הדוברות אנגלית, לנוטריונים יש פחות כוח ותפקידים מבחינת המשפט הפרטי.
תפקידיהם מוגבלים לאישורי חתימות, לאישורי תצהירים, לאישורי אותנטיות של מסמכים וכיוצא בזה, והם לא יכולים לאשר צוואות, מה שבישראל נוטריון כן יכול לעשות. עם זאת, הם כן יכולים לטפל בעסקים בין-לאומיים.
כאמור, כשירותם של הנוטריונים במדינות הדוברות אנגלית, כגון ארה"ב, פחותה מאשר כשירותם של הנוטריונים בחלק ממדינות אירופה ובמדינות הדוברות ספרדית.
בגלל הבדל זה, אנשים שהיגרו לארה"ב ממדינות דוברות ספרדית, בעיקר מאמריקה הלטינית, חושבים שלנוטריונים יש סמכות רחבה יותר מאשר יש להם באמת. לכן יש מהגרים כאלה שהיו קורבנות לרמייה בארה"ב על ידי מי שהציגו את עצמם כאילו יש להם סמכות רחבה יותר.
מבחינת תפקידי הנוטריונים, ומבחינות נוספות, פוארטו ריקו (הקשורה לארצות הברית), קוויבק (קנדה) ולואיזיאנה (ארצות הברית), דומות יותר לארצות אירופה מאשר לארצות המדברות אנגלית.
נוטריונים בארץ ובעולם – מאיפה הנוטריון מקבל את הסמכתו?
ברוב המדינות הדוברות אנגלית, נוטריון הוא תפקיד ציבורי המוגדר בחוק. נוטריון ימונה על ידי רשות ציבורית. בישראל נוטריון יקבל את הסמכתו ממשרד המשפטים.
נוטריונים בארץ ובעולם – מהו כוחו של המסמך הנוטריוני?
גם בארץ וגם בעולם, למסמך הנוטריוני יש כוח רב. מערכת המשפט רואה במסמך הנוטריוני, או באישור של מסמך על ידי נוטריון, כראיה שקשה לסתור אותה. מוסדות שונים, שאינם משפטיים, כמו רשויות המדינה, אוניברסיטאות או פירמות, גם הם יהיו מוכנים להתבסס רק על אישורים נוטריוניים בפעולות מסוימות.
יש מסמכים, גם בישראל וגם בעולם, שדורשים אישור נוטריוני כדי שיהיה להם תוקף, כגון תצהירים מסוימים וייפויי כוח מסוימים.
נוטריונים בארץ ובעולם – סיכום: תפקיד הנוטריון התפתח בגלל הצורך באימות מסמכים וחתימות. בגלל סיבה זאת הקווים העקרוניים של תפקידי הנוטריונים בארץ ובעולם דומים מאוד.
היכולת הבסיסית של נוטריונים לאמת חתימות ולאשר תצהירים קיימת בכל העולם. אך בארצות מסוימות – ישראל ורוב ארצות אירופה ואמריקה הלטינית – לנוטריונים של יכולות רבות יותר. באירופה, יש להם יכולות של עורכי דין כגון ניסוח חוזים ונתינת עצה משפטית. בישראל נוטריון