תאונות הדרכים בישראל הן תופעה יומיומית. בשנה, נפגעים אלפי ישראלים בתאונות דרכים. מאמר זה יסביר את מי אדם שנפגע בתאונת דרכים צריך לעדכן, ולמי עליו לדווח.
פנייה לטיפול רפואי
ראשית, אם בתאונת הדרכים פגע נהג באדם מסוים, צריך הראשון למסור לאותו אדם את הפרטים האישיים שלו, כולל פרטי פוליסת הביטוח שלו – כדי שהאדם שנפגע יתבע את חברת הביטוח של אותו נהג. לאחר מכן, גם אם הנפגע חש בטוב, חשוב שהוא יפנה לטיפול רפואי, שכן אם לא יעשה זאת, תוכל חברת הביטוח לטעון שהנזק הגופני שנגרם לנפגע, לא קשור לתאונה שבמסגרתה פגע הנהג המבוטח באותו אדם.
הנפגע צריך למסור לרופאיו את המידע המדויק ביותר, למשל:
- חשוב שיעדכן את רופאיו להיכן נסע או מהיכן חזר בעת התאונה – שכן אם נסע לעבודה או חזר ממנה, התאונה צפויה להיחשב גם תאונת דרכים בדרך לעבודה.
- חשוב שהנפגע יעדכן את רופאיו בכל כאב שהוא חש.
כל אלה נחוצים כדי למנוע מצב שבו הפיצויים שייפסקו בסופו של דבר לנפגע, יהיו נמוכים מהמגיע לו.
פנייה לייעוץ משפטי
על הנפגע בתאונת דרכים לעדכן גורם משפטי בנושא, ממספר סיבות:
- אם התאונה התרחשה בעת נסיעת הנפגע לעבודה או בעת חזרתו ממנה, הרי שמדובר בתאונת דרכים שהיא גם תאונת עבודה. אם הנפגע הוא חסר ידע משפטי, הוא לא יכול לדעת זאת ללא ייעוץ משפטי, וכך הוא לא יודע שהוא יכול לתבוע גם את המוסד לביטוח הלאומי ואת קרן הפנסיה, ולא רק את חברת הביטוח.
- חברות ביטוח נוטות לנסות ולהתחמק מתשלום פיצויים. פנייה לייעוץ משפטי גורמת לגורם המייעץ לבדוק לעומק האם יש אמת כלשהי בטענות חברת הביטוח, והסיכוי שבסופו של דבר החברה כן תשלם פיצויים, ובסכום שמגיע לנפגע – גובר.
- נפגע בתאונה הפונה לייעוץ משפטי יודע מהם המסמכים שעליו לאסוף, איך להתנהל במהלך הטיפול הרפואי ואיך להתנהל מול חברת הביטוח, וכך הזמן ממועד התאונה ועד לקבלת הפיצויים בגינה, מתקצר באופן משמעותי.
- ייעוץ משפטי של עורך דין כרוך בשכר טרחה עבור האחרון. סכום שכר הטרחה עשוי להיות גבוה מאוד, מה שיכול להרתיע את הנפגע ולגרום לו להיזהר הרבה יותר בעתיד, ולהפסיק לבצע פעולות שהיה עושה בדרך לפני התאונה (למשל – היה משתמש בטלפון הסלולרי בזמן נהיגה).
דיווח למשטרה על תאונת דרכים
בנוסף לפנייה לטיפול רפואי ולייעוץ משפטי, יש לפעול על פי נוהל דיווח למשטרה על תאונת דרכים. הנפגע צריך למסור למשטרה את הפרטים האישיים שלו ושל יתר המעורבים בתאונה וכן לציין היכן בדיוק התרחשה התאונה.
לדיווח צריך הנפגע לצרף תעודה מזהה, רישיון נהיגה ורכב, תעודת ביטוח חובה, וכן תעודה המעידה על כך שהנפגע נזקק לטיפול רפואי עקב התאונה (למשל: מכתב שחרור מבית-חולים).
בנוסף, מומלץ לצרף תצלומים מזירת התאונה. לאחר שהמשטרה מקבלת את הדיווח ואת כל המסמכים הדרושים, היא שולחת אישור על התרחשות התאונה לנפגע, שהכרחי לתביעה כנגד חברת הביטוח.
לסיכום, נפגע בתאונת דרכים צריך לפנות לטיפול רפואי, ולמסור לרופאיו את המידע המדויק ביותר, הן באשר לנתוני התאונה והן באשר למצבו.
בנוסף, עליו לעדכן גורם משפטי בנושא, שכן: ייתכן ומדובר בתאונת עבודה והנפגע לא יודע על כך, הסיכוי שחברת הביטוח בסופו של דבר תשלם פיצויים, גם אם היא מתחמקת מכך – גובר,
עורך דין יודע כיצד להתנהל מול הגורמים השונים לאחר פגיעה בתאונה באופן שיקצר משמעותית את זמן ההמתנה לקבלת הפיצויים, וכן שכר הטרחה שיש לשלם לעורך הדין יכול להרתיע את הנפגע ולגרום לו להיזהר הרבה יותר בעתיד.
כמו כן, על הנפגע לדווח למשטרה על תאונת הדרכים ולצרף לדיווח מסמכים שונים, שכן אישור מהמשטרה על התרחשות תאונה הוא הכרחי לתביעה כנגד חברת הביטוח.