צמד המילים "ידועה בציבור" מעורר לא אחת אי נוחות בקרב זוגות רבים, בייחוד אצל אלו המצויים בפרק ב' בחייהם כאשר לכל אחד ילדים משלו ממערכת זוגית קודמת. אי הנוחות מתעוררת בעיקר בכל הקשור להיבטים הכספיים בזוגיות החדשה.
מעמד ידועה בציבור בארץ, הינו שווה ערך למעמד האישה הנשואה (כמעט בכל אספקט) ולכן זכאית אף היא לרשת את בן זוגה בדיוק כפי שהייתה זכאית לכך אשתו – רק שבמקרה זה הידועה בציבור צריכה לעמוד במספר תנאים שנקבעו בחוק, טרם תקום זכאותה לרשת כמו אישה נשואה.
לידועה בציבור – זכויות בירושה כמו אישה נשואה
מוסד הידועים בציבור הינו זה מכבר מוסד המשתווה למוסד הנישואין בכל הקשור לזכויות הצדדים בו באופן כמעט מלא, כאשר פסקי הדין הרבים (ולא הוראות חוק) הם אלו אשר התוו בעצם זכויות אלה לאורך השנים ופיתחו אותן.
כך וכפי שלידועה בציבור זכויות כמעט זהות לזו הנשואה, הרי שזכאית היא לרשת את בן זוגה עם פטירתו ובתנאי שעומדת היא בתנאי חוק הירושה בעניין זה.
כיצד ייקבע האם לידועה בציבור אכן קיימות זכויות בירושה
חוק הירושה (סעיף 55 לו) קובע מספר מבחנים אשר רק התקיים כולם, מושוות בעצם זכויות הידועה בציבור לזכויות האישה בירושת בן הזוג :
- בן הזוג לא הותיר אחריו צוואה.
- בני הזוג חיו ביחד וניהלו משק בית משותף – ראוי לציין כי קיימים פסקי דין אשר הכירו במשק בית משותף אף אם בני הזוג לא התגוררו בפועל תחת אותה קורת גג.
- במועד פטירת בן הזוג שני בני הזוג לא היו נשואים לאחר – באופן הגיוני במצב בו ידועה בציבור הייתה נשואה לאחר במועד פטירת בן זוגה או שבן הזוג היה נשוי לאחרת, בוודאי שאינה מקיימת דרישה זו של החוק ואינה זכאית לרשת.
- הידועים בציבור אף לא היו נשואים האחד לשני.
ארבעה מבחנים – ושיקול דעת רחב
אמנם קיימים ארבעה מבחנים כמפורט לעיל, אך בבוא בית המשפט לבחון האם במקרה שלפניו המדובר הוא בידועה בציבור לה קיימות זכויות בירושת בן זוגה בהתאם להוראות החוק – ייטה לעשות כן בגמישות ובפרשנות רחבה ובייחוד בכל הנוגע לניהול משק בית משותף.
כך למשל, יכול לקבוע כי הזוג ניהל משק בית משותף אף אם לא התגוררו ביחד מעולם ולכל אחד היה בית משל עצמו.
למרות זאת – ניתן לשלול את זכויות הידועה בציבור בירושה
כמו בכל תחום, גם פה בסופו של דבר עומדים אינטרסים כלכליים המניעים הן את בני הזוג והן את קרובי משפחתם.
לכן, מסבירה עו"ד המומלצת חני קורנז כי לא אחת ניתן לראות התנגדויות וחששות רבים ובעיקר מאת ילדיהם הקודמים של בני הזוג אשר מטילים ספק בכוונות הידועה בציבור (בצדק או שלא בצדק) ויותר מכך, חוששים הם לחלקם בעיזבון האב פן יצטרכו להתחלק עם הידועה בציבור בו.
לכן וכאשר בן הזוג עצמו מיוזמתו או בלחץ ילדיו אינו מעוניין כי לידועה בציבור שלו יהיו זכויות בעיזבונו, יכול הוא לעשות אחת משתיים :
- לערוך צוואה – בה תנושל הידועה בציבור מכל זכויות בירושת בן הזוג (כמובן שבאותו האופן ניתן אף לנשל אישה) והוא יקבע את אופן חלוקת עיזבונו ללא קשר אליה.
- לערוך הסכם חיים משותפים – נכון הוא כי לא ניתן להתנות בהסכם עכשווי על זכויות שלאחר הפטירה אך סעיף 55 הנ"ל הינו חריג לכלל זה ובמקרה של ידועה בציבור, יכולים בני הזוג לקבוע בהסכם כי אין תחולה לסעיף 55 היינו, אין לידועה בציבור כל זכויות בירושה.
שיחה בין בני זוג אשר גולשת לכיוון הכלכלי אינה דבר נעים באופן טבעי אך הכרחית ! ואם את / ה ידועים בציבור, כדאי להתייעץ כיצד להגן על זכויותיך בדרך הטובה והבטוחה ביותר.