כשאדם לא עורך צוואה ונפטר, מתחלק רכושו על פי צו ירושה. צו הירושה קובע מי הם יורשיו של המנוח, ומה חלקו של כל אחד מהם ברכושו של המנוח. אך האם ניתן להתנגד לחלוקת הירושה על פי צו ירושה?
ישנן עילות רבות להתנגדות לצו ירושה. מנוח שהשאיר אחריו צוואה, השמטה של יורשים מהירושה, ידועים בציבור שלא נכללו בבקשה, יורשים שהסתלקו מהעיזבון ועוד. ריכזנו עבורכם את 7 העילות המנצחות להתנגדות לצו ירושה.
1# המנוח השאיר אחריו צוואה
העילה מספר אחת לצורך התנגדות לצו ירושה, היא קיומה של צוואה. על פי החוק, בהעדר צוואה יינתן צו ירושה, אך אם קיימת צוואה יש לקיים אותה. אמנם יתכן שהצוואה לא תהיה תקפה, אך ראשית יש להגיש את הצוואה הקיימת, ולאחר מכן ניתן לדון האם יש לקיים אותה או לא. לכן אם יש בידיכם צוואה שהמנוח השאיר אחריו, תוכלו להתנגד לצו הירושה.
2# ילד מנישואין קודמים שהושמט מהבקשה לצו ירושה
עילה מנצחת נוספת להתנגדות לצו ירושה היא השמטה של יורש כדין מהבקשה לצו ירושה. פעמים רבות מבקש צו הירושה אינו מצרף את כלל היורשים כדין לבקשה. כך למשל יכול להיות מקרה שתגלו שאביכם שנישא לאישה שנייה נפטר, וילדיו החדשים ביקשו צו ירושה, אך לא צירפו אתכם כיורשים בבקשה.
בין אם הילדים החדשים ידעו על קיומכם ובין אם לא, אתם זכאים לרשת על פי החוק, ולכן מדובר בעילה מנצחת להתנגדות לצו ירושה.
3# אני בעלה בנפרד של המנוחה
השמטה נוספת של יורש שיכולה להוות עילה מוצדקת להתנגדות לצו ירושה היא של בעל או אישה של מנוח/ה, שלא חיים עם המנוח כבר זמן מה.
עליכם לדעת כי על פי חוק הירושה, אין דבר כזה פרודים, ולכן אם הייתם נשואים למנוח, גם אם כבר לא גרתם יחד, אתם זכאים לחלקכם בירושה של המנוח, כל עוד הוא לא ערך צוואה שמורה אחרת.
יחד עם זאת ארע מקרה נדיר בו פסק בית המשפט שפרוד לא ירש את אשתו, בשל כך שאשתו הייתה במצב נפשי שמנע ממנה להתגרש ממנו, והוא המשיך בחייו והקים משפחה חדשה. בית המשפט קבע שבמקרה זה סביר להניח שבית הדין הרבני היה מחייב במתן גט, ולכן יש להתייחס לבני הזוג כגרושים, ולמנוע ממנו לרשת אותה.
מקרה זה כאמור הוא נדיר, וברוב המוחלט של המקרים, פרודים יורשים. לכן בקשה לצו ירושה שלא כללה את הפרוד, היא עילת התנגדות מוצדקת ביותר.
4# הייתי ידועה בציבור של המנוח
ידועים בציבור יורשים את בני זוגם, אם בן הזוג לא ערך צוואה שקובעת אחרת, הם לא היו נשואים, והם הוכיחו שחיו חיי משפחה במשק בית משותף, בטרם למותו של המנוח.
חשוב לדעת שלא כל מקרה של זוגיות, או קשר רומנטי עונה בהכרח על התנאי של ניהול חיי משפחה במשק בית משותף. על בן הזוג להראות שהם אכן היו בני זוג ונהגו כמשק בית משותף. תנאי זה יבחן על פי הנסיבות המצטברות. למשל באמצעות ניהול חשבונות בנק, השקעות משותפות, מגורים משותפים, הסכם חיים משותפים או מילוי שאלון לידועים בציבור בביטוח הלאומי וכיו"ב.
5# בבקשה אין אזכור לכך שאחד היורשים הוא פסול דין
בבקשה לצו ירושה נדרש המבקש להודיע האם יורש הוא פסול דין או קטין. גם במקרה שלאחד היורשים מונה אפוטרופוס, ואף אם הוא אינו פסול דין, יש להודיע על כך, על מנת שניתן יהיה להגן על הזכויות שלו.
במקרה שמבקש השמיט מידע על כשירותו המשפטית של אחד היורשים, ניתן להתנגד למתן צו הירושה, ולבקש לפעול בהתאם לכשירותו של היורש.
6# האישה לא הייתה ידועה בציבור של המנוח
אמנם ידועים בציבור זכאים לרשת את בן זוגם כאילו היו נשואים, אך לא קלה היא הדרך להוכחה שבני הזוג היו ידועים בציבור. עילה טובה להתנגדות לצו ירושה היא כי המנוח לא היה ידוע בציבור של האישה שנכללה בבקשה לצו ירושה.
למשל במקרים בהם המנוח עדיין היה נשוי, שהאישה הייתה נשואה למישהו אחר, שהם מעולם לא קיימו משק בית משותף, או למשל אם במהלך השנה שלפני מות המנוח, תוכלו להראות שבני הזוג חדלו לקיים חיים משותפים, הם לא יחשבו ידועים בציבור.
7# יורש הסתלק מהעיזבון
כאשר יורש מסתלק מהעיזבון, הוא אינו נמנה עוד על יורשי העיזבון. במקרה שהוגשה בקשה לצו ירושה, שאינה כוללת את הסתלקותו של היורש מהעיזבון, הוא יחשב ליורש העיזבון על כל המשמעויות שבכך.
לכן אם יורש הסתלק מהעיזבון ניתן להתנגד למתן צו ירושה שיכלול אותו, בצירוף תצהיר הסתלקות של היורש מהעיזבון.